Serenity Broken, Sun, Rain in Life, Honeybadger (27/05/2017) Ilion Plus

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές στο κέντρο της Αθήνας για το release show/party των Serenity Broken για το νέο album τους, υπό τον τίτλο “Redefine”.

“Ένα Φθινόπωρο μέσα στην Άνοιξη”, όπως είπε κι ένας φίλος έξω από Ilion Plus, με την απαραίτητη ψύχρα και συννεφιά που το συνοδεύουν, να συναινούν ώστε να απολαύσουμε ένα δυνατό setlist από την εξαιρετική αθηναϊκή μπάντα, με guests 2 πραγματικά ιδιαίτερα σχήματα, τους γνώριμους Sun, Rain in Life και τους σαφώς νεότερους στο χώρο, Honeybadger.

Η κίνηση κατά τις 21:15 που κατέφθασα ήταν σίγουρα υποτονική, με 10 με 15 άτομα να περιμένουν εκτός του χώρου και όταν οι πόρτες άνοιξαν μετά από 5 λεπτά, η μικρή, αλλά συμπαθής σκηνή, έμοιαζε ψυχρή και άδεια. Το merch corner, ήταν καλά οργανωμένο, τόσο με το cd από το “Redefine”, αλλά και λοιπά καλούδια (t-shirts, καπελάκια Jockey).

Αυτήν την παγωμάρα είχαν χρέος να διαχειριστούν οι Honeybadger, που ανέβηκαν στη σκηνή στις 21:30. Και το έπραξαν άψογα! Το αρχικό μάγκωμα που είχαν αντικρίζοντας το σκηνικό της μικρής προσέλευσης, ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα, αφού γέμισαν το χώρο με το ιδιαίτερο hard rock που εκπροσωπούν. Φάνηκε από τα πρώτα κιόλας κομμάτια ότι διαθέτουν χημεία, ταιριάζουν ως ομάδα, περνούν καλά πάνω στη σκηνή κι αυτό μπορούν και το μεταδίδουν. Οι εξαιρετικά εμπνευσμένες συνθέσεις τους μπορώ να πω ότι αντάμειψαν και με το παραπάνω το κοινό που τους παρακολούθησε (το οποίο σιγά σιγά πύκνωνε), για τα 35 λεπτά που ήταν τη σκηνή.

Το ύφος τους, ναι μεν συνδυάζει αρκετά στοιχεία από grunge, stoner και indie rock, αλλά θα μπορούσα με βεβαιότητα να ισχυριστώ ότι πατούν σ’ ένα ευδιάκριτο blues χαλί, που τους κάνει ξεχωριστούς και σίγουρα απολαυστικούς. Φαίνονται μουσικοί με σπουδές, ξεχώρισα δίχως άλλο τον τεχνικά άρτιο Δημήτρη Γιαννακόπουλο στη lead κιθάρα και τον πολύ καλό μπασίστα Δημήτρη Γιαννόπουλο, ενώ πέρα από τα πρόσωπα, θεωρώ πως οι συνθέσεις τους αποτελούν το κύριο ατού τους. Με περισσότερη τριβή σε ζωντανές εμφανίσεις δε θα αργήσουν να αποτελέσουν ένα αναγνωρίσιμο σχήμα της Αθηναϊκής σκηνής. Επικεντρώθηκαν σε συνθέσεις από το EP Album τους “The rain” και με κέρδισαν περισσότερο το “Hole in my Soul” και το ομότιτλο “The rain”.

Κατά τις 22:20, με καθυστέρηση ενός τετάρτου για το σετάρισμα του ήχου και με σαφώς μια πιο ικανοποιητική προσέλευση κόσμου, την σκηνή κατέλαβαν οι ξεχωριστοί Sun, Rain in Life. Λέγοντας “ξεχωριστοί”, εννοώ ότι τόσο το ηχητικό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει, αλλά και το concept της στιχουργικής τους θεματολογίας, αποτελούν πολυτέλεια για την εγχώρια μουσική σκηνή. Μια λεπτή ισορροπία που χάνεται μέσα στην πιο σκληρή έκφανση του grunge των Nirvana, κάνοντας άλματα με χαρακτηριστική ευκολία στη γαλήνη των Smashing Pumpkins.

Μας σύστησαν το ντεμπούτο concept album τους, “96/4”, που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια, εντούτοις το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται ενεργά κοντά 20 χρόνια στα μουσικά δρώμενα, τους έκανε να κινούνται με άνεση στη σκηνή, μεταδίδοντας την ενέργεια τους, το δυναμισμό τους μέσω των εξαιρετικά εμπνευσμένων συνθέσεων τους, παρά τα εμφανή προβλήματα ήχου που αντιμετώπισαν (φυσικά δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό).

Αν το κοινό ήταν προετοιμασμένο και διαβασμένο σχετικά με τη θεματολογία του συγκροτήματος, σίγουρα η βαθιά εσωτερικότητα που αποπνέουν οι στίχοι τους θα είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ποτέ βέβαια δεν είναι αργά και θα μπορούσε να είναι η απαρχή για κάποιους να αναζητήσουν τους μοναδικούς Sun, Rain in Life, οι οποίοι αποτέλεσαν μαζί με τους Honeybadger, το πλέον ιδανικό άνοιγμα για τους Serenity Broken που είχαν την τιμητική τους.

Η 20λεπτη αναμονή για την εμφάνιση των Serenity Broken, ίσως κούρασε ορισμένους φίλους, όμως η μπάντα βγήκε τόσο γκαζωμένη στη σκηνή, που αποζημίωσε στο μέγιστο τους όλους όσους ήρθαν σ’ αυτό το πολύ όμορφο, δυνατό και καλοστημένο party, για την κυκλοφορία του “Redefine”.

Ο κόσμος είχε πλέον πυκνώσει για τα καλά (δε γίνονταν βέβαια το αδιαχώρητο) και κατά τις 23:15 οι Αθηναίοι ρόκερς ήταν στις επάλξεις, για να δώσουν το δικό τους show, σε μία βραδιά που ήταν αφιερωμένη σ’ αυτούς!

Ο Άρης μ’ ένα σάλτο στη σκηνή έδωσε το σύνθημα και το Ilion Plus σείστηκε από τα ντεσιμπέλ των Serenity Broken. Απόλυτα συγχρονισμένοι, συντονισμένοι κι εκρηκτικοί, έδειξαν ότι περίμεναν αυτό το live πολύ καιρό και επιθυμούσαν να μεταδώσουν τα vibes των συνθέσεών τους και να μοιραστούν την κάθε νότα τους με τον κόσμο που τους τίμησε με την παρουσία του.

“Fred’s story”, “Savior”, “Boom!” (όλα από το “Redefine”) αποτέλεσαν με αυτή τη σειρά την αρχή για ένα πανδαιμόνιο επί σκηνής, που φαίνεται να απόλαυσε μέχρι κι ο πιο άσχετος με τη μουσική τους, συγγενής ή φίλος τους που ήρθε να τους δει. Γρήγορες εναλλαγές, μακρόσυρτα και σκληρά riff, ατελείωτη ένταση και μουσική που δονεί τις αισθήσεις.

Μέχρι το “Slip up” (από το Commercial Suicide του 2012), η ένταση κλιμακώνονταν, το κοινό είχε αρχίσει να ζεσταίνεται, η μπύρα έρεε άφθονη κι η μπάντα συνέχιζε σ’ αμείωτους ρυθμούς. Θεώρησα ότι στα πρώτα κομμάτια ο Άρης δεν είχε μπει τόσο ζεστός και οι χαμηλές του δεν αποδίδονταν σε τόσο ικανοποιητικό επίπεδο, όμως στη συνέχεια διαπίστωσα ότι ήταν καθαρά θέμα ήχου, γεγονός που είχε εντοπιστεί νωρίτερα από τον Δημήτρη Γκιόρδα των Sun, Rain in Life, όμως το θέμα δε διορθώθηκε και δε νομίζω να έγινε αντιληπτό.

Με τα “Faint slit”, “Under my skin”, “Just live”και  “Cutaway”, το πάρτι κρατούσε για τα καλά κι ο κόσμος ένδειξε ενθουσιασμό, εντούτοις θα ήθελα ένα μέρος του κοινού πιο κοντά στη μουσική που πρεσβεύουν ώστε να δοθεί το χτύπημα που αρμόζει σ’ αυτές τις περιστάσεις. Ο κόσμος, όμως, το ευχαριστιόταν κι αυτό είναι που μετράει σε τελική ανάλυση.

Αν η προακρόαση του “Redefine” μας ενθουσίασε, η live παρουσίασή του μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Μια εξαιρετική μπάντα που ζωντανά, με τις όποιες δυσκολίες, απέδωσε άψογα την εκπληκτική αυτή παραγωγή για τα δεδομένα του σκληρού ήχου στην Ελλάδα.

Όσο για τον Γίωργο Κόλια (Nile), που βρέθηκε πίσω από τα drums στα “Just live”, “Cutaway”, πιστεύω ότι έπαιξε σαν πραγματικό κομμάτι των Serenity Broken κι όχι απλά σαν ένας δημοφιλής guest. Για το παίξιμό του νομίζω ότι δε χωρούν σχόλια, πόσο μάλλον αμφιβολίες.

Το βάπτισμα του πυρός για το “Redefine” μπροστά σε κοινό, έλαβε τέλος, με “Shadows” και “Alone?” από το Commercial Suicide ως επιμύθιο, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ οι Serenity Broken αρχίζουν ν’ ανεβαίνουν τα σκαλιά της καταξίωσης με τέτοιες δουλειές κι ανάλογες εμφανίσεις.

Serenity Borken setlist
Fred’s Story
Savior
Boom!
Slip Up
Faint Slit
Under My Skin
Just Live
Cutaway
Shadows
Alone?

498

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.