Einsturzende Neubauten (11/02/2017) Gazi Music Hall

Έφτασε επιτέλους η μέρα που η εργατική τάξη φόρεσε τις τραγιάσκες της για να παρακολουθήσει τους ήρωες της σε όμορο κατάστημα προς αυτό που βρεθήκαμε εμείς των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων για να γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου εικαστικού γεγονότος.

Τυπικότατοι στο ραντεβού τους οι Γερμανοί ανεβαίνουν ακριβώς στις δέκα στη σκηνή του κατάμεστου Gazi Music Hall με το χαμηλόφωνο “The Garden” το οποίο ακολουθείται από το βιομηχανικό “Haus der Luge”, που ο frontman Blixa Bargeld εσφαλμένα προλογίζει ως το παλιότερο τους κομμάτι.

Τη βλοσυρή ως αυταρχική παρουσία του Bargeld ισοσταθμίζουν ο Lemmy-meets-Ψαραντώνης, Alexander Hacke, και ο Ν.U. Unruh, κατά κόσμον Andrew Chudy, που θυμίζει τον Bill Murray στο Caddyshack.

Κάπου στο τέταρτο κομμάτι ο Bargeld δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να αδειάσει το φωτογραφικό pit και λέει ότι έχουμε κολλήσει στους Γερμανούς τη ρετσινιά των προγραμματισμένων, γεγονός που τους καθιστά αντιδιαμετρικά αντίθετους προς του Έλληνες, κάνοντας ένα αστείο για τον τεχνικό φωτισμού.

Το σετ συνεχίζει με την εξαμελή μπάντα να αλλάζει πόστα ανά διαστήματα , χρησιμοποιώντας κάθε εξάρτημα των αυτοσχέδιων κρουστών οργάνων τους και ακόμη και τη συμμετοχή του κοινού στο “Silence is sexy”.

Κατά κοινή ομολογία προτιμούν τα λιγότερο θορυβώδη κομμάτια, παρά το γεγονός ότι ούτε οι τσιρίδες του Bargeld έχουν ατονίσει ούτε η απόδοση της υπόλοιπης μπάντας, πράγμα που ξενίζει κάποιους οπαδούς κι ακούγονται κάποια σχόλια τύπου “ξύπνα Blixa”. Προς υπεράσπιση του σετ ο Bargeld λέει ότι επέλεξαν κομμάτια που δεν έπαιξαν την προηγούμενη φορά.

Γύρω στις 12 και ενώ η μπάντα εκτελεί το 2ο encore, ο Bargeld λέει ότι έχει ακούσει πολλές folk metal διασκευές από την Ουκρανία στο επερχόμενο χορωδιακό “Salamandrina”.

Το σετ κλείνει λίγο μετά τις 12 με μία ψυχωμένη εκτέλεση στο “Redukt”.
Η υποψία μου είναι ότι μπορούσαν και καλύτερα, αλλά , όπως και να ‘χει, ήταν μία ξεχωριστή βραδιά.

Einsturzende Neubauten setlist
1.The Garden
2.Haus der Luge
3.Nagorny Karabach
4.Dead Friends
5.Unvollstandigkeit
6.Youme & meyou
7.Die Befindlichkeit des Landes
8.Sonnenbarke
9.Von  wegen
10. Sabrina
11.Susej
12.Silence is Sexy
13.How Did I Die?
14.Ein leichtes leises Sauseln
15.Die Interimsliebenden
16.Total Eclipse of the Sunday
17.Salamandrina
18.Redukt

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

475