Gravitysays_i (09/12/2016) Gagarin 205

Οι Gravitysays_i, ένα από τα πιο αξιόλογα εγχώρια σχήματα, παρουσίασαν τον νέο τους δίσκο “Quantum Unknown” που κυκλοφόρησε πριν από δυο περίπου μήνες από την Inner Ear.

Μετρούν σχεδόν δέκα χρόνια ύπαρξης, με τον Μάνο Πατεράκη (φωνή, κιθάρες, σαντούρι, στίχοι) και τον Νίκο Ρέτσο (τύμπανα, πλήκτρα) να είναι τα ιθύνοντα μυαλά του σχήματος, και “κουβαλούν” στις αποσκευές τους ακόμη δύο εξαιρετικά θεματικά άλμπουμ, το “The Roughest Sea” (2007) που εστιάζει στη μοναξιά και την αποξένωση του ατόμου, και το “The Figures of Enormous Grey and The Patterns of Fraud” (2011), με θεματολογία που σχετίζεται με τις κοινωνικές αξίες, την ατομική και συλλογική ηθική.



Το “Quantum Unknown” εσκεμμένα αφέθηκε να είναι πιο ελεύθερο στη θεματική του, οι δημιουργοί ήθελαν να το ελευθερώσουν από οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλαίσιο και να το κάνουν πιο αόριστο και πιο “ψυχεδελικό”.  Με λιγότερη έμφαση στις κιθάρες και εμπλουτισμένο με νέους ήχους όπως της τρομπέτας, πιάνου και των synth, ο νέος δίσκος αποκτά ένα πιο λυρικό και εσωτερικό ύφος.



Στις 23.00 οι Gravitysays_i πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή ξεκινώντας με το “More Than a Matter Οf Instict” και παρουσιάζοντας στη συνέχεια τον καινούριο δίσκο στην ολότητά του. Η τρομπέτα, το σαντούρι και η χαρακτηριστική φωνή του Πατεράκη είναι τα στοιχεία που δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω στον ήδη ιδιαίτερο και συμπαγή ήχο τους. Σοβαροί και μετρημένοι ως παρουσίες όλοι τους, με τον frontman Μάνο Πατεράκη κάπως πιο λυμένο κι εκφραστικό, απέδειξαν και ζωντανά την ομορφιά του νέου τους δημιουργήματος τραβώντας την αμέριστη προσοχή του κοινού.



Φυσικά, δεν θα περιορίζονταν μόνο στο νέο τους υλικό, κι έτσι μετά το 40λεπτο “Quantum Unknown”, οι Gravitysays_i προχωρούν με το προηγούμενό τους πόνημα, το οποίο έπαιξαν και αυτό ολόκληρο, κάνοντας τον κόσμο από κάτω να αρχίσει πια να λύνεται και να απολαμβάνει τα γνώριμα αγαπημένα τους κομμάτια, με αρκετούς να σιγοτραγουδούν τους στίχους.



Για το τέλος φύλαξαν το “Objects In Mirror Are Closer Than They Appear”  και το “Cry-out”, ενώ επέστρεψαν με το “Siamese” από τον πρώτο τους δίσκο για το encore. Στη μιάμιση γεμάτη ώρα του σετ τους οι Gravitysays_i ικανοποίησαν πλήρως τους πιστούς τους οπαδούς, αποδεικνύοντας πως έχουν μια σταθερά ανοδική πορεία με τον πήχη κρατημένο σε υψηλά επίπεδα. Αν και ένωσα ότι έλειπε αυτό το κάτι από τη σκηνική τους παρουσία που θα μπορούσε να απογειώσει τη συνολική εμπειρία της εμφάνισής τους, η πεποίθησή μου ότι πρόκειται για μια σπουδαία μπάντα έμεινε ακλόνητη.

Gravitysays_i setlist
More Than A Matter Of Instict
Of Woe / Migratory Birds
Dowser
An Ivory Heart
Every Man
Quantum Unknown (Riveted Eye)
The Patterns Of Fraud
The Unshakeable Alibi
Delusions Of Grandeur
The “All Things Decay” Nebula
The Finger Of Blame
The Urge of Identity
The Figures of Enormous Grey
The Paradox of Youth
The Farewell Letters
Objects In Mirror Are Closer Than They Appear
Cry-out
Siamese

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

462