Leprous, Mother of Millions, SiXforNinE (21/09/2015) An Club

Η ανακοίνωση για την εμφάνιση των Leprous επί αθηναϊκού εδάφους, έπειτα από τον προσφάτως κυκλοφορηθέντα “The Congregation”, αναδείχθηκε σε γεγονός του μήνα για το κοινό της progressive σκηνής.

Τα τελευταία, εξαιρετικής ποιότητας πονήματα των Νορβηγών είχαν ήδη γίνει αντικείμενο διθυραμβικών κριτικών και η live εμφάνισή τους ήρθε για να ολοκληρώσει την εικόνα για την μπάντα με τον καλύτερο τρόπο. Την βραδιά συνέδραμαν με τον καλύτερο τρόπο τόσο οι SiXforNinE όσο και οι Mother of Millions με αξιολογότατη παρουσία αμφοτέρων στο stage.

Το An, σχεδόν γεμάτο από ενάρξεως, με τους SiXforNinE να καταλαμβάνουν τη σκηνή και τα ηχεία. Με την πρώτη τους ομώνυμη κυκλοφορία είχαν ήδη προϊδεάσει πολύ θετικά, έχοντας δουλέψει πάνω στo φάσμα της progressive και εντάσσοντας ποικίλες επιρροές σε αυτό, με τις σκληρές στιγμές να διαδέχονται ηπιότερες και έχοντας αξιοποιήσει το ίδιο μοτίβο στα φωνητικά -κοινώς, κέρδισε σε εντυπώσεις. Το επιπλέον της live εμφάνισής τους ήταν η ακατάπαυστη ενέργεια που έβγαλαν όλοι από το stage σε όλη τη διάρκεια, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα. Για το τέλος επεφύλασσαν και ένα νέο κομμάτι στο οποίο έδειξαν για ακόμα μία φορά πως είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα στον ήχο τους και να συνεχίσουν να διατηρούν το ενδιαφέρον του κοινού τους αμείωτο.

SiXforNinE setlist
Out of Line
All My Heroes Dead
649
Save Me
Sound of Perfection
Never Ending Road

Μother of Millions. Για να τεθεί ευσύνοπτα, δύο λέξεις αρκούν: σοκ και δέος. Kαι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί, οι οποίοι τους επικροτούσαν σε όλη τη διάρκεια, αλλά κυρίως και το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της εμφάνισής τους, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Άξονας του set τους υπήρξε το παρθενικό τους πόνημα “Human”, κυκλοφορία που πολλά μπορούν να ειπωθούν κι όλα θα είναι επαινετικά. Εξαιρετικές συνθέσεις, εξαιρετικές εκτελέσεις και τα φωνητικά του Γιώργου Προκοπίου, σε διαδοχικές εμφανίσεις που τον έχω δει στα σχήματα που συμμετέχει να βαίνουν συνεχώς επί τα βελτίω. Στο set τους προσέθεσαν και δύο νέα κομμάτια που προϊδέασαν για έναν επάξιο διάδοχο του πρώτου δίσκου. Έχουν δικαίως, θεωρώ, κατακτήσει μία θέση στα νέα acts που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής του progressive –και όχι μόνο- κοινού.

Mother Of Millions setlist
Intro
Orientation
Propaganda Techniques
In Silence
Human
Light
Fire
Evolved

Οι Leprous, αν δεν είχαν γίνει γνωστοί προηγουμένως, με το “Coal” κέρδισαν την αναγνώριση που άρμοζε σε ένα album αυτού του βεληνεκούς. Με τον “The Congregation” να ακολουθεί, με τον ήδη ψηλά τοποθετημένο πήχη, όλοι συμφώνησαν πως, αν μη τι άλλο, έχουμε μία εξ ίσου αξιόλογη δουλειά και τα υπόλοιπα είναι ζητήματα περισσότερο υποκειμενικά. Η άφιξή τους στη σκηνή γίνεται με το “The Flood” του τελευταίου δίσκου.

Oι Νορβηγοί, ήδη από την αρχή έδωσαν όλη τους την ενέργεια στη σκηνή με ένα An σχεδόν γεμάτο το οποίο τους ανατροφοδοτούσε ακατάπαυστα. Το set έγειρε κατά βάση στο νέο πόνημα, αλλά έγιναν και οι απαραίτητες αναφορές σε “Coal” και “Bilateral”. Τίμησαν από κάθε άποψη τους φίλους που συγκεντρώθηκαν για να τους παρακολουθήσουν, απόδοση, δυναμική και με ένα γεμάτο πρόγραμμα από τα κομμάτια που θα ήθελε ο καθένας να δει live. To “The Price” δε θα μπορούσε να λείψει ή να μη δημιουργήσει ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά και οι αναδρομές με “Foe” και “Acquired Taste” δίνουν μία ενδεικτική εικόνα για ό,τι παρακολουθήσαμε. Το encore ήρθε λίγο μετά τις δώδεκα για να κλείσει τη βραδιά με υπόκλιση προς το, πραγματικά, ενθουσιώδες κοινό.

Leprous setlist
The Flood
Foe
Third Law
Rewind
The Cloak
Acquired Taste
Red
Slave
The Price
Moon
Down
Chronic
Forced Entry

Στο overall, και οι τρεις μπάντες ήταν άψογες. Τα support acts κέρδισαν τις εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους είχε ήδη δώσει bonus στο σύνολο της βραδιάς. Oι Leprous έδωσαν τροφή για επανακροάσεις όλης τους της δισκογραφίας για πολύ καιρό ακόμα. Η διοργάνωση για ακόμα μια φορά μας τίμησε με σχεδόν πιστή ανταπόκριση στο πρόγραμμα, ο ήχος και οι συνθήκες εξ ίσου καλές. Μία αξιόλογη βραδιά για την αρχή της χειμερινής σεζόν!

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

420

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.