Dopethrone, Belzebong, Sadhus, Automaton (30/04/2015) An Club

Ένα από τα πιο αναμενόμενα live shows από την αρχή του έτους που διανύουμε ήταν αυτό με πρωταγωνιστές τους Dopethrone και τους BelzebonG, σε ένα event άχαστο για τους απανταχού stoner οπαδούς.

Όπως ήταν φυσιολογικό, το club γέμισε σχετικά νωρίς (περίπου στη μέση του set του δεύτερου support group) και έμεινε έτσι μέχρι και λίγο μετά το πέρας του set των Belzebong, αφού μια ομάδα ατόμων αποφάσισε πως ήταν πλέον πολύ αργά για να συνεχίσει. Η καθυστέρυση της έναρξης ήταν ομολογουμένως ένας σημαντικός παράγοντας για να αγχωθούν πολύ από τους παρευρισκόμενους.

Την αρχή έκαναν οι Automaton, μια μπάντα που έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές σε πολλές αθηναϊκές σκηνές δίνοντας για τα καλά τα στοιχεία του ογκώδους και αργού drone τους στους ακροατές τους. Με πολύ doom και sludge φύση στις συνθέσεις τους, δείχνουν πως πλέον είναι καιρός να παρουσιάζουν νέο υλικό μιας και όσοι είχαν την ευκαιρία -ή και δύο ευκαιρίες- να τους παρακολουθήσουν θα μπορούσαν να πουν πως βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο το οποίο τους φτάνει σε οριακά υποτωνικό σημείο κατά την διάρκεια μιας συναυλίας άνω της μισής ώρας. Έπαιξαν με καθαρό ήχο, όμως δεν τον εκμεταλλεύτηκαν ώστε να παίξουν κάτι πομπώδες με νόημα ή να ξεφύγουν έστω και για λίγο από την καθιερωμένη πορεία των κομματιών τους.

Οι Sadhus στην συνέχεια ανέβασαν ρυθμούς και έπαιξαν περισσότερο με τις κιθάρες τους, πράγμα που ήταν επιθυμητό εκείνη την ώρα ώστε να μπει το κοινό στο κλίμα της βραδιάς αισίως. Sludge ήχοι με έξυπνες συγχωρδίες, μια μπάντα ταιριαστή μεταξύ της, που όμως χρειάζεται ακόμη περισσότερη εμπειρία για να κατακτήσει την σκηνή και ευχάριστη διάθεση ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια του χορταστικού set τους, το οδήγησε το club κοντά στα μεσάνυχτα.

Οι Belzebong εμφανίστηκαν για δεύτερη φορά μπροστά από το αθηναϊκό κοινό, έναν χρόνο μετά μάλιστα από την παρθενική τους επίσκεψη. Η μεγαλύτερη προσέλευση που έγινε επιτρεπτή από τον μεγαλύτερο χώρο στον οποίο και διοργανώθηκε το νέο show έδωσε άλλη δυναμική στο παίξιμο της μπάντας, το οποίο ήταν πιο βαρύ, πιο stoner και πιο πορωτικό από αυτό του 2014.

Η τετράδα που έπαιξε με τον νέο της drummer έδωσε και κάποια δείγματα της νέας της μουσικής, μιας και αναμένουμε τον δεύτερο δίσκο τους σε λίγο καιρό, κάτι που είχε σαν ανταπόκριση τον καλύτερο εαυτό του κολλημένου κοινού. Όπως έγινε αντιληπτό από τον κάθε ένα παρευρισκόμενο στο venue, οι Belzebong είναι μια από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του Έλληνα stonerά και θα υπάρξουν πολλές τέτοιες επισκέψεις ακόμα. Με τον ίδιο άψογο ήχο, την ίδια ατμοσφαιρική πανδαισία και την ίδια πρασινίλα να αιωρείται παντού.

Οι τρεις Καναδοί τύποι που ξεκίνησαν το δικό τους set λίγο αργότερα, γνωστοί ως Dopethrone, μάγεψαν από την πρώτη κι όλας στιγμή. Η πρώτη τους εμφάνιση εδώ δεν θα επισκιαζόταν από την ώρα που είχε περάσει για τα καλά τη 01:00, ή από μέρος του κοινού που ενδεχομένως είχε κουραστεί.

Το πιο δυνατό stoner ξεχύθηκε από τα ηχεία που καθ’ όλη την διάρκεια του event είχαν τα κέφια τους. Η μάζα μπροστά από την σκηνή υπνωτίστηκε και ακολούθησε τον ρυθμό, από το πρώτο του παιχνίδι μέχρι και το τελευταίο. Η διάθεση είχε ανέβει παρέα με την αδρεναλίνη και όλα αποτέλεσαν μια φανταστική εμφάνιση από μια μπάντα που είχε υποσχεθεί πολλά, μα έπραξε περισσότερα.

Οι Dopethrone έδωσαν ένα από τα καλύτερα shows του ιδιώματος που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Όλα αυτά σε μια διοργάνωση που αν γινόταν Σάββατο ή αν ξεκινούσε νωρίτερα, θα ήταν υπόδειγμα για όλες τις υπόλοιπες.

photos: Ανδρέας Πανόπουλος

433