SleepMakesWaves, Adolf Plays the Jazz, Made by Grey (06/04/2015) An Club

Μεγάλη ευκαιρία για τους post-rockers της χώρας μας για να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερο όνομα, τους SleepMakesWaves, δόθηκε με το show του βραδιού της Μεγάλης Δευτέρας, το οποίο αν και υποστηρίχθηκε από το κοινό… κατέληξε να το προδίδει παρουσιάζοντας τους headliners λίγα μόλις λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και άρα όταν σχεδόν το 50% των παρευρισκόμενων αναγκάστηκε να αποχωρήσει ώστε να προλάβει τα τελευταία μέσα μεταφοράς.

Όταν υπάρχει πρόβλημα οργάνωσης, είναι πολύ προτιμότερο να αφήνονται στην άκρη τα supporting acts, τα οποία στην πραγματικότητα λίγη σημασία έχουν για το κοινό που βρίσκεται καθοδόν για ένα τέτοιο live, είτε εν τέλει καταλήξουν να του αρέσουν, είτε όχι. Η λαγνεία με τα 2 και άνω supporting acts σε βραδιές που τα καθιστούν το λιγότερο αμελητέα είναι λίγο πιο άχρηστη από μέλος για να παίζει όμποε σε progressive metal μπάντα.

Τουλάχιστον αμφότερα τα opening acts έπαιξαν το λιγότερο καλά. Πρώτοι οι Made by Grey, μια post-rock μπάντα με βιολί που στέκεται με μεγάλο ενδιαφέρον και με ξεχωριστή ομορφιά στον περιβάλλοντα χώρο στης μάζας του ιδιώματος. Στην ουσία πρόκειται για κάτι σαν one-man-project και άρα υπήρξε η συμμετοχή session μουσικών, όμως το ακουστικό αποτέλεσμα ήταν φανερά πιο δεμένο από αυτή την “ψυχρή” ίσως σχέση που μπορεί να υποθέσει κανείς πως υπήρξε. Αναμένουμε περισσότερα στο μέλλον, καθώς αυτή η εμφάνιση, αν και ικανοποιητική, έδειξε το όνομα Made by Grey να περιμένει στην φάση του πειραματισμού και του ψαξίματος.

Οι Adolf Plays the Jazz δεν έπαιξαν jazz, όμως αν και στο ίδιο κύμα με τους προκατόχους τους στην σκηνή ήταν too much για το κοινό της βραδιάς… και ίσως γενικότερα για αντίστοιχες καταστάσεις. Τα οκτώ άτομα που έπαιξαν επί σκηνής μπέρδεψαν το κοινό τη στιγμή που η μουσική τους ήταν solid και έδειχνε έξυπνες ιδέες εν μέσω σχετικά… άστρωτου ήχου. Άτυχη στιγμή ίσως, ή αταίριαστη φάση για τη δική τους φιλοσοφία. Παρόλα αυτά κατάφεραν να μεταδώσουν τα δικά τους “μηνύματα” σε όσους δεν ενοχλήθηκαν από τίποτα από τα παραπάνω και η ώρα πέρασε αναίμακτα μέχρι να πλησιάσουν τα μεσάνυχτα.

Οι SleepMakesWaves ξεκίνησαν να παίζουν σε πραγματικά λάθος ώρα, όμως από την αρχή έδωσαν την δική τους χροιά στο show, η οποία έπιανε ένα ανώτερο ποιοτικό επίπεδο θυμίζοντας το περσινό live των Caspian στον ίδιο ακριβώς χώρο. Ο ήχος τους δεν ήταν τέλειος, όμως ο επαγγελματισμός τους δεν πτοήθηκε και προσέφερε ένα σχεδόν αριστουργηματικό παίξιμο και, φυσικά, εκπληκτική σκηνική παρουσία που ξεσήκωνε και τον πιο κουρασμένο.

Η τρελή διάθεση τους και το σχετικά μεγάλο set τους που περιελάμβανε έντεκα συνθέσεις τιμά με το παραπάνω την μπάντα που ταξίδεψε από την Αυστραλία για να παίξει μπροστά σε όσους πρόλαβαν να τους αγαπήσουν από τους δύο μόλις πρώτους δίσκους τους.

Η live εκτέλεση των συνθέσεων τους ήταν ατμοσφαιρική, δυνατή και ογκώδης και έδωσε άλλο χρώμα στην μουσική που τόσο έξυπνα έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια. Πάνω από όλα, έδειξαν ότι παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα το μπαμ με το όνομα τους, η ποιότητα τους και οι ικανότητες τους ξεπερνούν κατά πολύ την μέχρι στιγμής… mainstream φήμη τους.

SleepMakesWaves setlist
To You They Are Birds, To Me They Are Voices In The Forest
We Sing The Body Electric
In Limbs And Joints
Traced In Constellations
Great Northern
Emergent
How We Built The Ocean
A Little Spark
Perfect Detonator
The Stars Are Stigmata
Something Like Avalanches

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

422