Negura Bunget, Grimegod, Diablery (08/03/2015) Kookoo

Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις συγκροτημάτων για τα οποία αναρωτιέται εύλογα κανείς γιατί δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τον τόπο μας για συναυλιακούς σκοπούς.

Μιλάμε φυσικά για ονόματα που υπάρχουν το λιγότερο μια δεκαετία και σίγουρα δεν αποτελούν κάποια από τα μεγαθήρια που απαιτούν την αύξηση του ελληνικού χρέους για να έρθουν να πραγματοποιήσουν έστω ένα live της μιας ώρας. Ένα από αυτά είναι φυσικά οι Negura Bunget. Ο λόγος προφανώς και είναι γνωστός και δεν είναι άλλος από το ρίσκο του διοργανωτή.

Το ότι μιλάμε για ένα group σπουδαίο δεν σημαίνει ότι μιλάμε για ένα group που τρελαίνει το ελληνικό κοινό. Πράγμα που το διαπιστώσαμε όταν στο live του ρουμάνικου σχήματος στον ούτως ή άλλως μικρό χώρο του Kookoo, ο αριθμός των προσελθέντων απείχε αρκετά από τριψήφιο νούμερο.

Οι Έλληνες Diablery σίγουρα είναι εξικειωμένοι με το φαινόμενο, γεγονός που ισχύει για κάθε εγχώρια μπάντα που αντιμετωπίζει τις κλασσικές αντίστοιχες δυσκολίες. Μιλάμε για μια μπάντα έμπειρη και ικανή να διαμορφώσει ένα live show στην κατάλληλη black ατμόσφαιρα ώστε να πείσει τα δύσκολα αυτιά και να αφήσει ικανοποιημένο οποιονδήποτε έχει την ευκαιρία να τους παρακολουθήσει. Η μικρή προσέλευση προφανώς και δεν τους επηρέασε, αφού ακόμα κι έτσι στάθηκαν υποδειγματικοί και γέμισαν το venue με τις αρχαίες τους “μαύρες” μελωδίες.

Οι Grimegod, όπως και οι headliners της βραδιάς, μας ήρθαν από την Ρουμανία. Παίζουν μια όμορφη μίξη death και doom με έντονη μελωδία που προκαλεί αμέτρητα συναισθήματα. Οι σχεδόν δυόμιση δεκαετίες που κουβαλάνε στις πλάτες τους ακολουθούν το κύρος που επιδεικνύουν επί σκηνής, μιας και άφησαν σίγουρα το στίγμα μιας εκ των καλύτερων συναυλιακών ομάδων του είδους. Αυτό σημαίνει πως έπαιξαν ένα άκρως εντυπωσιακό και απολαυστικό σύνολο μουσικής που έσκασε σαν ευχάριστη έκπληξη στα αυτιά των λίγων ακροατών του Kookoo.

Η μοναδική μουσική των Negura Bunget, καθώς επίσης και ο νεότερος δίσκος τους -μια εξαιρετική δουλειά- καθιστούσαν το συγκεκριμένο live μια εξαιρετική επιλογή και, όπως αποδείχτηκε, τυχερή μιας και την απόλαυσαν λίγοι.

Το συγκρότημα έχει επιβιώσει μέσα από μπόλικες αλλαγές στην σύνθεση του για πάρα πολλά χρόνια, όμως η φόρμουλα που προφανώς έχουν λειτουργεί άψογα. Το δέσιμο μεταξύ των μελών φάνηκε εξαιρετικό και το αποτέλεσμα ήταν μια άκρως καθηλωτική εμφάνιση που σημειώνεται στα καλύτερα black metal shows της season που σε λίγους μήνες τελειώνει.

Ο ήχος τους σέβεται απόλυτα την καταγωγή τους και αυτό αποτυπώθηκε με  απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια. Οι ρουμάνικοι στίχοι τους δεν απέτρεψαν το κοινό να συνδεθεί μαζί τους, κάτι που συνέβει έτσι κι αλλιώς χάρη στις κλασσικές φιλοφρονήσεις.

Το setlist τους παρέλασε πάνω από τα 20 δισκογραφικά τους χρόνια και έδεσε φανταστικά με το όλο setting της βραδιάς. Οι Negura Bunget έδωσαν ένα υπέροχο show σε συνθήκες σχεδόν… εχθρικές. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

372