ELUVEITIE: "Slania"

Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν! Δώστε μου το χέρι σας και ας περάσουμε στο time portal.

Βρισκόμαστε δέκα χρόνια και κάτι μήνες πίσω, το καλεντάρι γράφει 15 Φεβρουαρίου του 2008 και οι “Eluveitie” κυκλοφορούν τον 2ο δίσκο τους, “Slania”, ο οποίος τους εκτινάσσει στην κορυφή της Folk Metal σκηνής. 

Την περίοδο αυτή είχε αρχίσει να έρχεται στην επιφάνεια γενικά το folk metal, με μπάντες όπως οι Ensiferum, Finntroll, Turisas, Korpiklaani, Moonsorrow, και σαν παιδί και γω, ερωτευμένο με την Fantasy/Celtic/Viking θεματολογία δεν άφηνα τίποτα να περάσει από τα χέρια μου χωρίς να το λιώσω στην ακρόαση, και δεν θα μπορούσα να μην είχα αγαπήσει από την πρώτη κιόλας ακρόαση έναν δίσκο όπως το “Slania”. 

Οι Christian Chrigel Glanzman(Φωνητικά, πνευστά, μαντολίνο),  Sime Koch και Ivo Henzi στις κιθάρες, οι δίδυμοι Rafi και Sevan Kirder(Μπασο και Γκάιντα), Anna Murphy(Hurdy Gurdy, φωνητικά), Meri Tadic(βιολί) και Merlin Sutter(Τύμπανα), αποτελούσαν τότε τους “Eluveitie”(η λέξη, προέρχεται από μία Κέλτικη διάλεκτο, τα Γαλατικά, και σημαίνει “Ελβετός”). Η κύρια θεματολογία των στίχων τους πραγματεύεται είτε την δοξασία της φύσης, είτε τους πολέμους των Κελτών ενάντια στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο δίσκος ξεκινά με το “Samon”, instrumental track, και πολύ πετυχημένη εισαγωγή για να σε βάλει στο mood και την ατμόσφαιρα του δίσκου και το ακολουθούν τα “Primordial Breath” και “Inis Mona” σε πιο groove melodic death περάσματα με έντονες folk πινελιές. Το “Inis Mona” είναι και το promo video clip της μπάντας για τον δίσκο, με ένα πάρα πολύ δυνατό chorus και ένα μαγευτικό σόλο whistle στα μέσα του κομματιού, το 1ο κομμάτι με το οποίο ήρθα σε επαφή και το αγάπησα με την πρώτη αυτιά.

Όλο αυτό το melodic death γκρουβάρισμα έρχεται να σπάσει το “Anagantios”, ακουστικό folk instrumental track, αρκετά ατμοσφαιρικό και μελαγχολικό, δίνει την σκυτάλη στον ήχο από το ξεθηκάρωμα ενός ξίφους, και ακολουθεί το “Bloodstained Ground”, το πιο γρήγορο κομμάτι του δίσκου και προσωπικό αγαπημένο μου.

Το άλμπουμ συνεχίζει στην μέχρι τώρα γνωστή συνταγή, Melodeath κοπανίδια με γρήγορα ξεσπάσματα και χοροπηδηχτά γκρουβ σημεία, πολύ έξυπνα chorus που σου μένουν στο κεφάλι, τα οποία είναι πολύ καλά δεμένα με folk μελωδίες και περάσματα, και καταφέρνουν να σε ταξιδέψουν σε γκριζοπράσινα δάση αμυδρώς λουσμένα από μία απαλή βροχή.

Συνοψίζοντας, το “Slania” είναι δίσκος σταθμός στην Folk Metal σκηνή καθώς και ήταν από τους πρώτους που πάντρεψε τόσο όμορφα το σουηδικό Melodic Death με την Folk μουσική και έχει επηρεάσει πολλούς μετέπειτα μουσικούς σε μεγάλο βαθμό. Ας το επαναφέρουμε λοιπόν στην επιφάνεια για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι με αφορμή το εορταστικό re-release της Nuclear Blast για τα 10 χρόνια του δίσκου. To re-release περιλαμβάνει επίσης κάποιες demo εκδόσεις των κομματιών του δίσκου καθώς επίσης και μία συνέντευξη με την “Slania” στα Γαλάτικα.

522