WACKEN 2014

Όταν πριν από 25 περίπου χρόνια οι Thomas Jensen και Holger Hübner είχαν την ιδέα, ενώ βρίσκονταν σε μια μπυραρία του Αμβούργου, να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ στη μέση του πουθενά, πιθανόν να μη φαντάζονταν το πού θα έφτανε.

Τον Αύγουστο του 1990 γίνεται το πρώτο Wacken Open Air στο ομώνυμο χωριό του Schleswig-Holstein, στο οποίο εμφανίζονται 6 μπάντες – κυρίως γερμανικές, μεταξύ των οποίων και οι Skyline, το συγκρότημα του Jensen – και το οποίο παρακολουθούν 800 άτομα. Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, και το εγχείρημα συνεχίζεται. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Ο κόσμος που το παρακολουθεί αυξάνεται και το billing βελτιώνεται σταθερά.

Το WOA έχει γίνει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα metal open air φεστιβάλ. Και δεν μπορεί να επεκταθεί περισσότερο. Ο χώρος όπου διεξάγεται είναι ιδιόκτητος μεν, για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων δε. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πέραν των οπαδών οι τεχνικοί, το προσωπικό ασφαλείας, οι καλλιτέχνες, όλοι όσοι συμμετέχουν στα διάφορα shows του Wackinger Village (το παραδοσιακό χωριό των vikings που στήνεται κάθε χρόνο) καθώς και οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων με το οτιδήποτε πωλείται εκεί – από βινύλια μέχρι κοσμήματα και drinking horns. Περισσότερος κόσμος θα σήμαινε δυσχερείς συνθήκες, εφόσον οι τοπικές αρχές δε δίνουν άδεια στο φεστιβάλ για τη χρήση περισσότερων εκτάσεων. Και φυσικά η “μετακόμιση” δεν παίζει σα λύση – δε θα ήταν πλέον το WOA.

Σε λίγο καιρό όλος αυτός ο κόσμος θα ξαναβρεθεί στη βόρεια Γερμανία για το πάρτι των 25 χρόνων του φεστιβάλ. Μπορεί σε κάποια σημεία να έχει “σοβαρέψει” λίγο – τα wall of death πλέον απαγορεύονται δια ροπάλου, βάσει του γερμανικού νόμου ύστερα από ατύχημα που συνέβη πριν από κάποια χρόνια – αλλά δεν παύει να είναι μια διοργάνωση “by fans for fans”. Από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το χωριό των περίπου 2000 κατοίκων θα μετατραπεί και πάλι στην απόλυτη heavy metal πόλη. 7 σκηνές, meet & greets, fireshows, άφθονη μπύρα και πολλά άλλα περιμένουν όσους πρόλαβαν – κυριολεκτικά, αφού τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες.
Θεωρώντας ότι θα κρατηθούν τα standards της διοργάνωσης, το μόνο πιθανό εμπόδιο είναι οι καιρικές συνθήκες, όχι γιατί ενοχλεί η βροχή αλλά γιατί το τσαλαβούτημα στη λάσπη δεν είναι και ό,τι καλύτερο (για τους περισσότερους τουλάχιστον).

Blasting the North in August – See you in Wacken Rain or Shine

Κάποια από τα ονόματα που θα περάσουν από τις σκηνές του Wacken φέτος:

A PALE HORSE NAMED DEATH
AMON AMARTH
APOCALYPTICA & ORCHESTRA
ARCH ENEMY
AUGUST BURNS RED
AVANTASIA
BEHEMOTH
CHILDREN OF BODOM
DEATH ANGEL
DEVIN TOWNSEND PROJECT
EMPEROR
ENDSTILLE
HATEBREED
HEAVEN SHALL BURN
HELL
ICED EARTH
KING DIAMOND
KREATOR
MEGADETH
MOTORHEAD
SAXON
SKID ROW
SODOM
STEEL PANTHER
THE OCEAN

Το Rockway.gr θα βρίσκεται εκεί για να καλύψει και αυτήν την εμπειρία, όπως έκανε το 2012 (link) και το 2013 (link)

281