RED HOT CHILI PEPPERS

RED HOT CHILI PEPPERS

The Red Hot Chili Members

Από το 1983 μέχρι και σήμερα οι Red Hot Chili Peppers συγκέντρωσαν ένα πολύ εναλλακτικό κοινό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν για τον βίο των μελών τους και συμμερίστηκαν τις άφθονες άσχημες στιγμές τους. Εκείνοι που τους κατέκριναν για τις ίδιες αλλά σεβάστηκαν τη μουσική τους. Άλλοι πάλι που από επιλογή αποστασιοποιούνται από τη rock γενικότερα αλλά φροντίζουν για break tracks στη πιο “φευγάτη” playlist τους να συγκαταλέγουν τους mainstream Peppers τύπου “Dani California” και “By the Way”.

Άλλοι πάλι συνδέθηκαν περισσότερο με τους ανθρώπους που πέρασαν από τη μπάντα παρά με τη πλειοψηφία των τραγουδιών της. Αν μη τι άλλο πρόκειται περισσότερο για τον John Frusciante που για συνολικά 15 έτη συνείσφερε στις καλύτερες στιγμές του Αμερικανικού συγκροτήματος. Μετά τη νεότερη αποχώρηση του από τους RHCP ο John κυκλοφόρησε δύο album και ένα EP.

Από τα ιδρυτικά μέλη, μόνο οι Anthony Kiedis και Flea παραμένουν μέχρι και σήμερα. Ο έτερος, Hillel Slovak, ήταν ένας από τους “χρήστες” του συγκροτήματος. Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς μαζί με τον Kiedis πραγματοποιούσαν καθημερινά χρήση ηρωίνης. Αν και ο δεύτερος υπερτερούσε σ’ αυτή, ο Slovak ήταν αυτός που έκρυβε περισσότερο τον εθισμό του και ταυτόχρονα κατέρρεε πιο πολύ. Όταν ανίκανος να παίξει σε live των Peppers εκείνοι τον έδιωξαν αντικαθιστώντας τον με τον DeWayne McKnight. Απομονώθηκε έως ότου του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Τελικά όμως βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση με αποτέλεσμα το τέταρτο ιδρυτικό μέλος του group, Jack Irons, να εγκαταλείψει τη μπάντα με σημάδια μάλιστα κατάθλιψης. Οι Flea και Kiedis δήλωσαν πως θα συνέχιζαν ότι ο Slovak έχτισε, με τον τελευταίο να συνεχίζει τη χρήση ηρωίνης παρά το σοκ που υπέστη από τον θάνατο του φίλου του.

Για το ντεμπούτο των Peppers πρόσφεραν τη βοήθεια τους οι Cliff Martinez και Jack Sherman αφού οι Slovak και Irons ηχογραφούσαν τον ομότιτλο δίσκο των What is This?. Ο πρώτος εκ των δύο συμπεριλήφθηκε στην ένταξη των Peppers στο Rock n’ Roll Hall of Fame το 2012 και μαζί με τον Irons βρέθηκε δεκαεπτά χρόνια μετά μαζί τους επί σκηνής για το κομμάτι “Give it Away”. Άλλη μια σημαντική προσθήκη στο lineup των Peppers ήταν ο Dave Navarro (Jane’s Addiction) που αντικατέστησε τον Jesse Tobias το 1993 μετά από μερικές ημέρες στη μπάντα. Όταν το 1998 κατέρρευσε εξαιτίας της ηρωίνης αντικαταστάθηκε από τον John Frusciante ο οποίος επιστρέφει ύστερα από έξι χρόνια απουσίας.

Ο τελευταίος, ο Frusciante, άφησε τη μπάντα για πρώτη φορά το 1992 επηρεασμένος κι αυτός από τα ναρκωτικά. Ο εθισμός του ξεκίνησε όταν θαύμασε το γεγονός ότι ο Flea έκανε “τόνους” μαριχουάνας σε κάθε live τους εμφάνιση. Ακολούθησε και η ηρωίνη που με τη σειρά της οδήγησε τον John σε κατάθλιψη με αποτέλεσμα να πιστεύει πως η ζωή του τελείωσε και πως δεν μπορούσε πια να παίξει κιθάρα.

Περιορίστηκε στη ζωγραφική, τη συγγραφή σύντομων ιστοριών και σεναρίων και στην ηχογράφηση solo κομματιών. Η δεύτερη διακοπή συνεργασίας του με τους Peppers έγινε το 2009. Η μπάντα βρισκόταν σε διάλειμμα από το 2007 ενώ όταν θέλησαν δύο έτη αργότερα να επιστρέψουν στη σύνθεση ο Frusciante διαφώνησε αφήνοντας τη θέση του στον Josh Klinghoffer. Έτσι, η σημερινή σύνθεση των Red Hot Chili Peppers είναι: Anthony Kiedis (φωνητικά), Flea (μπάσο), Chad Smith (drums), Josh Klinghoffer (κιθάρα).

The Red Hot Discography

Το μέλλον των Red Hot Chili Peppers σίγουρα δεν φαινόταν τρομερά σπουδαίο μετά τη κυκλοφορία του ομότιτλου πρώτου δίσκου τους.

Αν και από τη μια υπήρξαν οι καλές κριτικές και η δημιουργία ενός fanbase, από την άλλη επρόκειτο για ένα απλά ενδιαφέρον και με όρεξη για δουλειά funk rock συγκρότημα προορισμένο να γεμίζει… τα μικρά clubs με θαμώνες κατακλυσμένους το πολύ από περιέργεια. Στη πλειοψηφία πάντως υπήρξαν άσχημες κριτικές και σχόλια με το ίδιο το group να κάνει παράπονα για τη παραγωγή του album. Το “The Red Hot Chili Peppers” κυκλοφόρησε στις 10 Αυγούστου του 1984. Key Tracks: Green Heaven, Out in L.A.

Ο πρώτος δίσκος με την συμμετοχή του Slovak στις ηχογραφήσεις κυκλοφόρησε μόλις 371 ημέρες μετά. Το “Freaky Styley” είχε τον πιο underground ήχο των Peppers, εννοείται δεν απέκτησε ποτέ δημοσιότητα (ακόμα και στο remaster του 2003) μα το συγκρότημα ακόμα το βρίσκει το περισσότερο funky punk rock δημιούργημα του. Key Tracks: Jungle Man, Catholic School Girls Rule.

Μέσα στις συνεχείς αναταραχές της σύνθεσης του συγκροτήματος, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1987 κυκλοφορεί το “The Uplift Mofo Plan” στου οποίου τα κομμάτια συμμετέχουν και τα τέσσερα original μέλη. Οι Peppers επιχείρησαν εδώ να παίξουν εκτός των άλλων και reggae αλλά και metal. Κατά τις ηχογραφήσεις του ο Kiedis επηρεαζόταν καθημερινά από την ηρωίνη  και του ζητήθηκε η αποχώρηση του από τους Peppers αλλά και η ένταξη του σε μια κλινική αποτοξίνωσης. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών του να απομακρυνθεί από τη χρήση, το συγκρότημα κέρδισε το βραβείο LA Weekly Band of the Year. Ο Kiedis στράφηκε στη μητέρα του για βοήθεια. Η ίδια μόλις είδε τη κατάσταση του τον οδήγησε στο κέντρο The Salvation Army. Μετά την έξοδο του από εκεί έμεινε μαζί της και πέρασε τις πρώτες “καθαρές” ημέρες του από την ηλικία των έντεκα χρόνων. Μέσα στο κύμα ενθουσιασμού του έγραψε το κομμάτι “Fight Like a Brave” και επέστρεψε στις τάξεις των Peppers για τις υπόλοιπες ηχογραφήσεις του “The Uplift Mofo Plan”. Key Tracks: Fight like a Brave, Me & My Friends.

Ο επόμενος δίσκος των RHCP κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Slovak. Συμπεριελάμβανε το κομμάτι “Fire” το οποίο είχε προλάβει να ηχογραφήσει ενώ ο υπόλοιπος δίσκος έφερνε την υπογραφή της κιθάρας του John Frusciante για πρώτη φορά. Πρόκειται φυσικά για τον δίσκο “Mother’s Milk” που κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου του 1989. Το “Fire” δεν ήταν το μόνο “έτοιμο” κομμάτι του συγκροτήματος καθώς το “Taste the Pain”  ήταν έτοιμο πριν την έλευση του Chad Smith με τον Philip Fisher στα drums. Ο περισσότερο mainstream δίσκος των πιπεριών χωρίς την απουσία βέβαια αρνητικών κριτικών. Key Tracks: Knock me Down, Taste the Pain.

Η τελευταία φορά που οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφορούσαν νέο δίσκο μετά από δύο μόλις χρόνια ήταν το 1991 με το “Blood Sugar Sex Magik”. Η εισαγωγή των Αμερικανών funk rockers στη λίστα των μεγάλων συγκροτημάτων έγινε με τη τρίτη θέση στα charts του Billboard και με πωλήσεις που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατομμύρια. Ήταν ο πρώτος δίσκος των Peppers για τη Warner Bros Records και με τον Rick Rubin στη παραγωγή. Λίγο πριν τη Blood Sugar Sex Magic Tour ο Kiedis είδε το clip για το κομμάτι “Rhinoceros” των Smashing Pumpkins και πρότεινε να περιοδεύσουν μαζί. Έτσι κι έγινε. Η περιοδεία είδε την πρώτη αποχώρηση του Frusciante. Key Tracks: Give it Away, Under the Bridge.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1995 κυκλοφορεί το “One Hot Minute”, αυτή τη φορά με τον Dave Navarro στη κιθάρα του group. Ο πιο “alternative” ήχος των Peppers εξερευνήθηκε χάρη σ’ αυτόν και θέματα όπως η χρήση των ναρκωτικών ήταν αυτά που πρωτοστατούσαν. Οι οπαδοί του συγκροτήματος εκδήλωναν συνεχώς την προτίμηση τους στο παίξιμο του Frusciante και παρόλο που ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 4 του Billboard απεδέχθη εμπορική αποτυχία. Μια κατηγορία οπαδών των Peppers το θεωρούν cult και αγνό υλικό. Key Tracks: Warped, My Friends.

Χαράς ευαγγέλια για το κοινό των πιπεριών αφού το “Californication” του 1999 σηματοδοτεί ταυτόχρονα την επιστροφή του Frusciante καθώς και μερικές από τις καλύτερες στιγμές του συγκροτήματος. Είναι μέχρι και σήμερα το εμπορικά πιο επιτυχημένο album τους με πάνω από 16 εκατομμύρια κόπιες. Ένα χρόνο πριν ο Frusciante είχε φτάσει εκτός ορίων με τον εθισμό του στην ηρωίνη και τη κοκαΐνη, αιτίες που οδηγήθηκε στη φτώχεια και κοντά στον θάνατο. Ο Flea τον επισκέφθηκε, του πρότεινε να επιστρέψει στους Peppers και εκείνος δέχτηκε αμέσως. Δοκίμασε τη τεχνική κιθάρας που χρησιμοποίησε και στο solo album του “Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt” με αποτέλεσμα το “Scar Tissue”. Key Tracks: Californication, Scar Tissue.

Ο όγδοος δίσκος των Red Hot Chili Peppers, το “By the Way”, κυκλοφόρησε στις 9 Ιουλίου του 2002. Η σύνθεση του υλικού του ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του “Californication” με κάθε ένα από τα μέλη της μπάντας να δουλεύει στο σπίτι του. Οι Kiedis και Frusciante αντάλλαζαν συνεχώς ιδέες με τον πρώτο να σχολιάζει για τον δεύτερο πως “επέστρεψε στις καλές του ημέρες με αυτοπεποίθηση”. Ο Frusciante προόριζε το “By the Way” ως ένα δίσκο με δύο μορφών κομμάτια. Αυτά που θα είχαν περισσότερο Βρετανικό ήχο και αυτά που θα πλησίαζαν το punk rock. Ο Rick Rubin όμως δεν ήταν εξοικειωμένος κι έτσι οι punk ιδέες του συγκροτήματος διεγράφησαν και η προσοχή στράφηκε στα περισσότερο μελωδικά. Μεταξύ άλλων χωρών, το “By the Way” έπιασε τη κορυφή και των Ελληνικών charts. Key Tracks: By the Way, Can’t Stop.

Ο δίσκος – έπος των Peppers, το “Stadium Arcadium” κυκλοφόρησε στις 9 Μάιου του 2006 φέρνοντας στο συγκρότημα πέντε βραβεία Grammy. Η ιδέα του Frusciante για διαχωρισμό του “By the Way” υλοποιήθηκε εδώ δημιουργώντας τα “Jupiter” και “Mars”. Ο ήχος του album είναι αποτέλεσμα όλων των επιρροών των Peppers με κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή του funky ήχου σε τέτοιο επίπεδο. Η συμμετοχή επίσης του Flea έγινε πιο αισθητή και εννοείται περισσότερο καλοδεχούμενη από ποτέ. Πέρα από το σύνολο των 28 κομματιών του “Stadium Arcadium” υπήρξε και η συλλογή B-Sides με την ονομασία “Venus” (ολοκλήρωση της “Jupiter” και “Mars” τριλογίας) με ακόμη εννέα κομμάτια. Key Tracks: Dani California, Snow (Hey Oh).

Ο φίλος του Frusciante, Josh Klinghoffer, ηχογραφεί για πρώτη φορά με τη μπάντα το 2011 για το δέκατο album της με το όνομα “I’m With You”. Έκανε ντεμπούτο με τη πρώτη θέση δεκαοκτώ χωρών παρέα με αμφιλεγόμενες κριτικές. Αμφιλεγόμενες όχι τόσο για τη ποιότητα αλλά για τον ήχο του δίσκου. Λόγος έγινε για το “καλύτερο μπάσο” των Peppers στον καλύτερο δίσκο τους. Οι Kiedis και Smith δήλωσαν πως πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα των Peppers, ακόμα και πως πρόκειται για ένα εντελώς νέο συγκρότημα. Οι πιπεριές δοκίμασαν τη ψηφιακή οδό για πρώτη φορά προσφέροντας ολόκληρο τον δίσκο για δωρεάν streaming μέσω iTunes. Η προετοιμασία του ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου του 2009. Την ίδια ημέρα ο βιογράφος της μπάντας, Brendan Mullen, άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία των 60 ετών. Το βιβλίο του “The Red Hot Chili Peppers: An Oral/Visual History” εκδόθηκε μέσα στο 2010. Key Tracks: The Adventures of Rain Dance Maggie, Look Around.

Onwards

Στις 29 Μαρτίου του 2012 οι Red Hot Chili Peppers διέθεσαν δωρεάν το “2011 Live EP” μέσω της ιστοσελίδας τους. Περιέχει πέντε από τις καλύτερες στιγμές του συγκροτήματος κατά το πρώτο μέρος της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας εν’ όψη της Αμερικάνικής του. Επίσης, η εισαγωγή τους στο Rock n’ Roll Hall of Fame τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε σαν αποτέλεσμα τη (ψηφιακή) κυκλοφορία του “Rock & Roll Hall of Fame Covers EP” κατά τη πρώτη μέρα του Μαίου.

Μετά το “I’m With You” οι Peppers στρέφονται στη ψηφιακή διάθεση του νέου τους υλικού, το οποίο μάλιστα είναι άφθονο. Ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2012 οι πιπεριές παρουσιάζουν μηνιαίως νέα κομμάτια τους, B-Sides του τελευταίου τους studio album, επίσης ψηφιακά (και σε περιορισμένο βινύλιο). 

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012 οι Red Hot Chili Peppers εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ολυμπιακό στάδιο. Οι Kiedis, Klinghoffer, Flea και Smith παρουσιάζουν υλικό από το “I’m With You” αλλά και από ολόκληρη τη καριέρα τους, στιγμή που μεγάλη μερίδα του Ελληνικού κοινού περίμενε για δύο δεκαετίες τουλάχιστον.

771