HEAVY LOAD : The True Metal Legends

Σε περίπτωση που γίνει η ερώτηση για να αναφέρουμε μία κλασσική μέταλ μπάντα σε χεβυμεταλλική κουβεντούλα, αναμφισβήτητα ένα βασικό αναφερθέν όνομα είναι αυτό των Σουηδών Heavy Load, συγκρότημα θρύλος, με σημαντική δισκογραφία και “ονείρωξη” κάθε αληθινού μεταλλά.

Ήταν το 1976 στην Στοκχόλμη, όταν τα αδέρφια Ragne (κιθάρα-φωνή) και Styrbjörn Wahlquist (τύμπανα-φωνή) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Michael Backlund στο μπάσο και να δημιουργήσουν το μαγικό τρίο που λέγεται Heavy Load. Έπειτα από έναν χρόνο (1977) ηχογραφούν το παρθενικό τους “Full Speed At High Level”, με μπασίστα τον Dan Molén και το κυκλοφορούν μέσω της Heavy Sound Records τον Νοέμβριο του 1978, αλλά λίγους μήνες αργότερα η εταιρεία χρεοκοπεί και τα αδέρφια Wahlquist ιδρύουν την δική τους Thunderload Records.

-Full Speed at High Level
-Midnight Crawler
-Moonlight Spell,
-Storm
-In Two Minds
-Rock ‘n’ Roll Freak
-Caroline
-Son of the Northern Light,
ακούγονται για πρώτη φορά στην Σουηδία και δικαιωματικά οι Heavy Load παίρνουν τον τίτλο της πρώτης Σουηδικής heavy metal μπάντας. Ήχος όχι τόσο ροκ όσο τον ήξεραν όλοι μέχρι τότε, riffs ρυθμικά με μία μυστικιστική μελωδία που σε παρέμπεμπε σε κάτι το σατανικό και ρυθμοί γρήγοροι και δυνατοί.

Λίγους μήνες αργότερα, εντάσσεται στις δυνάμεις των Heavy Load, ο Eddie Malm, κιθαρίστας των Highbrow τότε και ο Torbjörn Ragnesjö αντικαθιστά τον Dan Molén στο μπάσο. Τον Σεπτέμβριο του 1981 έρχεται το EP “Metal Conquest” με “βαρύτερο” ήχο στις κιθάρες, αρκετά “γκάζια” και πιο μελωδικά riffs. Τα κομμάτια
-You’ve Got the Power
-Dark Nights
-Heavy Metal Heaven
-Hey   
-Heathens from the North
ακούγονται ξεκάθαρα πιο heavy, όπως το “You’ve Got The Power” με τα “γκάζια” του και το “Dark Nights” με τα “καψουροlyrics” του και όλα μαζί στρώνουν το χαλί για το single “Take Me Away”, με τα “Take Me Away” και το καυστικό “Tresspasser”, αλλά περισσότερο μας κάνουν να περιμένουμε την καταιγίδα που θα έρθει αργότερα, τον Οκτώβρη του 1982, με το μαγικό  δεύτερο δίσκο τους “Death Or Glory”.

Δίσκος αποκάλυψη, που σίγουρα ράγισε πικ απ και έσπασε ηχεία. Όλο το μέταλ που θα παιχτεί στα επόμενα δέκα χρόνια, παίχτηκε σε εννιά μόνο κομμάτια το ’82. Τί έχει να πει κανείς για κομμάτια όπως το “Heavy Metal Angels”, “Might For Right”, “Little Lies”;;; Είπαμε, όλα τα γκάζια του αιώνα μαζεμένα στο set list του “Death Or Glory”.
-Heavy Metal Angels (in Metal and Leather)
-Might for Right
-Something New   
-Bleeding Streets
-The Guitar Is My Sword
-Still There Is Time
-Traveller
-Little Lies
-Daybreak Ecstasy
τσιτωμένες ταχύτητες, παντελονάτο heavy metal, αγριεμένες κιθάρες, μελωδικά riffs που σου κολλάνε στο μυαλό, solos από άλλον πλανήτη, ορεξάτο παίξιμο και μία ενέργεια που σε βουτάει κατευθείαν από τον σβέρκο και σου σκάει το κεφάλι στον τοίχο.

Η όρεξη αυτή και η δημιουργική πανδαισία συνεχίζεται από τους Σουηδούς με το single “Free/Run With The Devil” το 1983, ένα live video με επτά κομμάτια και παραμένοντας  στην ίδια χρονιά βγάζουν και τον τρίτο κατά σειρά δίσκο τους, το “Stronger Than Evil”. Αποστομοτικές μουσικές, κιθάρες υψηλού επιπέδου και άλμπουμ που δεν χρήζει ανάλυσης παρά μόνο ακρόασης….δυνατά!
-Run with the Devil   
-The King
-Singing Swords
-Dreaming
-Stronger than Evil
-Free
-Saturday Night
-Roar of the North
και πηγαίνεις εύκολα τα ηχεία σου για άλλαγμα. Δισολίες να πηγαινοέρχονται, επικά riffs καθοδηγούν όλο τον δίσκο και πνεύμα επαρσικό σηκώνει την γροθιά σου ψηλά και σε κάνει βγάλεις το λαρύγγι σου σε κάθε ρεφρέν. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει στα “Free” και “Stronger Than Evil”, όπου συμμετέχει και ο τεράστιος Phil Lynott των Thin Lizzy.

Ακουλούθησαν δύο χρόνια σιγής και μία ακυρωμένη Ευρωπαϊκή περιοδεία λόγω της φυγής του μπασίστα  Torbjörn Ragnesjö, αλλά με την έλευση του Andreas Fritz (1984) έβγαλαν το single “Monsters Of The Night” το 1985 και έτσι προσπάθησαν να δώσουν το φιλί της ανάστασης των Heavy Load υπογράφοντας και στην δισκογραφική WEA. Την επόμενη χρονιά τα αδέλφια Wahlquist πέρασαν σε πιο παραγωγικό κομμάτι, ιδρύοντας τα Thunderload Studios όπου ηχογράφησαν μέχρι και οι Candlemass το τεράστιο “Epicus Doomicus Metallicus” τον Ιούνιο του 1986. Δυστυχώς όμως, τα αδέρφια έβαλαν τους Heavy Load “στον πάγο” και τους άφησαν στην άκρη μέχρι το 1987 όπου τα αδέρφια έκαναν το βήμα με μπασίστα τον Paul Gray και κιθαρίστα τον Patrik Karlsson, αλλά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Heavy Load Comeback, National TV News announcing



Παρά τις προσπάθειες πολλών promoters για επανίδρυση του συγκροτήματος και πιθανό live, η άρνηση ήταν απόλυτη για τους Σουηδούς, ακόμα και αν οι προτάσεις έρχονταν από μεγάλα φεστιβάλ. Κάπου όμως μεταξύ 2013-2015, μία καταστροφή από πλημμύρα στο στούντιό τους, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή υλικού τους, κάτι που τους οδήγησε στο παιχνίδι επανακυκλοφορίας του.
Η αρχή έγινε….

Σιγά σιγά οι Heavy Load και μάλιστα τα αδέρφια Wahlquist τον Μάρτιο του 2017, ανέλαβαν το remastering των αυθεντικών αναλογικών ταινιών ηχογράφησης στο studio Atlantis Grammofon της Στοκχόλμης, με σκοπό την επανέκδοση της δισκογραφίας τους μέσω της Ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας No Remorse και με την ευκαιρία αυτή γιόρτασαν έτσι την τεσσαρακοστή επέτειο από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους “Full Speed At High Level”. Παράλληλα, τα δικά μας παιδιά Μανώλης Καραζέρης (Dexter Ward, Up The Hammers Festival), Νίκος Παπακώστας (Convixion, Strikelight), Θοδωρής Βογιατζής (Strikelight), Γεράσιμος Νοταράκης (Strikelight) και Βαγγέλης Κρούσκας (Valor), δημιουργούν την tribute μπάντα Heathens From The North και στο Up The Hammers Festival του 2016 ανεβαίνουν στην σκηνή με προσκεκλημένο τον Eddie Malm. Στον εξώστη βέβαια δεν έλειπε ο Styrbjörn Wahlquist, που υπό το έκπληκτο βλέμμα του έβλεπε την κληρονομιά που άφησε με τους Heavy Load να “ισοπεδώνει” το Κύτταρο και να κάνει τον Eddie να χοροπηδάει σαν 15χρονο από την χαρά του.

Heathens From The North – Stronger Than Evil Live @ Muskelrock 2016



Η αρχή έγινε όπως προείπαμε και με μία ακόμα εμφάνιση των Heathens From The North στο Muskelrock της Σουηδίας σφραγίστηκε το οριστικό reunion των Σουηδών έπειτα από 33 περίπου χρόνια. Συγκίνηση…Ακόμα και στην Σουηδική τηλεόραση, στις ειδήσεις μάλιστα, έγινε αναφορά για την συγκεκριμένη επανένωση.

Το 2018 πλέον έφτασε, οι Heavy Load έχουν επανακυκλοφορήσει την δισκογραφία τους και το “μπαμ” γίνεται από τους promoters Oliver (Keep It True) και Μανώλη (Up The Hammers Festival) όπου και ανακοινώνουν την επιστροφή τους στο σανίδι και στα αντίστοιχα φεστιβάλ. Πρώτα το Keep It True τον Απρίλιο του 2018 και έπειτα το Up The Hammers τον Μάϊο στο Gagarin 205, πλέον έκαναν το όνειρό μας πραγματικότητα.

HEAVY LOAD – Heavy Metal Angels (In Metal and Leather)



Οι Heavy Load είναι στην σκηνή με τα αδέρφια Styrbjörn και Ragne Wahlquist, τον Torbjörn Ragnesjö στο μπάσο, με σημαντική βοήθεια από τον Θοδωρή Βογιατζή (Strikelight) και τον Nic Savage στην κιθάρα. Στιγμή “κορύφωσης” και η εμφάνισή τους στο Sweden Rock Festival την ίδια χρονιά, μαζί με μεγαθήρια της σκηνής όπως Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy Osbourne, Helloween, Kreator κ.α.

Περιττό να πούμε πόσο συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο Keep It True και ειδικά στο Up The Hammers για τον γράφοντα το κείμενο, αλλά ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οι Heavy Load είναι οι πατέρες του Σουηδικού heavy metal, του viking metal, είναι από τους πρωτεργάτες όλης της Ευρωπαϊκής σκηνής και σημαντική επιρροή για τους μεταγενέστερούς τους, όπως Hammerfall, Battleroar, Noble Savage, Avevyper και πολλούς άλλους ακόμα.

Heavy Load – Stronger Than Evil – LIVE @ KIT XXI

587

Avatar photo
About Αντώνης Ξενάκης 240 Articles
Σαββατογεννημένος της 13ης Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, με πρώτο συναυλιακό βίωμα περίπου το 1992 στην Σφεντόνα με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λία Βίσση και Γιάννη Μηλιώκα, έπεσε στον σκληρό ήχο σε ηλικία 11 ετών αγοράζοντας το "The Number Of The Beast" των Iron Maiden. Έκτοτε ψάχτηκε αρκετά στον σκληρό ήχο, ταυτίστηκε μαζί του και τα τελευταία χρόνια τον υπηρετεί ενεργά ως συντάκτης του Rockway.gr, παρουσιαστής του Singloud Tv και ραδιοφωνικός παραγωγός του Octava Radio.