MAGNUM

Ό,τι και να πει κανείς για τους Magnum, θα είναι λίγο. Άλλωστε, ο σχεδόν μίσος αιώνας μουσικής ζωής που έχουν, το μαρτυρά αυτό.

Μία τεράστια rock μπάντα από το Birmingham της Αγγλίας, με 20 studio άλμπουμς, πολλές περιοδείες σε όλο το κόσμο και μεγάλη καριέρα δίπλα σε μεγαθήρια της rock και metal σκηνής. Προσωπική μου άποψη , θα είχε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, αν δεν υπήρχαν οι πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της και φυσικά, το διάλλειμα μεταξύ 1995 και 2001. Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι σιγά-σιγά.

Οι Magnum, σχηματίστηκαν από τον Tony Clarkin και τον Bob Catley, με σκοπό να παίζουν σε ένα club του Birmingham, ονόματι Rum Runner. Τη μπάντα συμπλήρωναν, οι Kex Gorin στα τύμπανα και Bob Doyle στο μπάσο. Το 1972, ο Les Kitcheridge ήρθε ως μία έξτρα κιθάρα, ενώ ο Bob Doyle έφυγε από το γκρουπ, για να αντικατασταθεί από το Dave Morgan, μετέπειτα μέλος των Elo.

Το 1975, ο Kim Holmes έκανε μία πρόταση στους Clarkin και Morgan, να τον βοηθήσουν στην κατασκευή ενός studio. Μία πρόταση που εκμεταλλεύτηκαν τα δύο μέλη των Magnum, αφού αντί για χρήματα ζήτησαν χρόνο στο studio για εγγραφή τραγουδιών. Έτσι, πολλά από τα πρώτα demo των Magnum, είναι γραμμένα εκεί. Το 1976, αφού άλλαξαν στέκι εμφάνισης, με το The Railway Inn να τους στεγάζει πλέον, άρχισαν να σχηματίζουν το δικό τους στυλ, με τα τραγούδια του Clarkin. Τα demo, που είχαν γράψει στα Nest studio, έπιασαν τόπο, αφού υπέγραψαν με τον David Arden και τη Jet Records. Δύο τραγούδια από αυτά τα demo, τα “Baby I Need” και “One More Round The Bend”,  είχαν γραφτεί από τον Morgan, όμως ποτέ δε συμπεριλήφθηκαν σε κάποιο άλμπουμ, μέχρι το 2005 όπου είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Το Φεβρουάριο του 1975, η μπάντα κυκλοφόρησε μια διασκευή στους The Searchers και το κομμάτι”Sweets For My Sweet”, από τη CBS Records με παραγωγό τον Roger Greenaway, αλλά απέτυχε να μπει στα charts. Το τραγούδι, περιείχε το medley του “God Rest Ye Merry, Gentlemen”, το οποίο(medley) σβήστηκε για να βγει το single. Τα φωνητικά σε αυτό το κομμάτι, ήταν του Morgan. Μετά από αυτό, ο Morgan έφυγε από τη μπάντα, και αντικαταστάθηκε από τον Colin “Wally” Lowe. Ο Richard Bailey, ανέλαβε τα keyboards, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών του γκρουπ. Οι Magnum συνέχιζαν να είναι support σε καλλιτέχνες όπως ο Del Shannon, σε μικρές περιοδείες ως το Μάιο του  1977, όπου χωρίς εταιρεία, βρέθηκαν να είναι το support σχήμα στην Sin After Sin UK περιοδεία των τεράστιων Judas Priest.

Αυτή η εξέλιξη, επιτάχυνε το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας “Kingdom Of Madness”, από τη Jet Records, στα τέλη του 1978, όπου και εισχώρησε στο #58 στα charts στην Αγγλία. Ο Geoff Barton του Sounds Magazine, το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια στην κριτική του, και ο δρόμος για την επιτυχία είχε ήδη ανοίξει. Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1978, περιόδευσαν ως support στους Whitesnake του David Coverdale. Το δεύτερο άλμπουμ, δεν άργησε να έρθει, και έτσι το 1979 ο Leo Lyons, πρώην μπασίστας των Ten Years After, ήταν ο παραγωγός του Magnum II. Ο δίσκος απέτυχε να μπει στα charts, όμως μία νέα περιοδεία ως support στους Blue Oyster Cult, για το Νοέμβριο του 1979 είχε κανονιστεί. Κάπου εδώ, έρχονται και τα πρώτα live άλμπουμ για τους Magnum, με τα “Marauder” και το διπλό live single “Live At The Marquee” με το “Invasion”, να βγαίνουν στη κυκλοφορία. Το “Marauder”, μπήκε στο #34 στα charts, ενώ το διπλό live single, έφτασε στο #48. Ο Bailey, αποχώρησε αναλαμβάνοντας προσωρινά ο Grenville Harding, αφού έπαιζαν ως support στους Def Leppard για την On Through The Night περιοδεία το Μάρτιο. Για το δεύτερο σκέλος της περιοδείας τον Απρίλιο, ανέλαβε τα πλήκτρα ο Mark Stanway. Το 1980, εμφανίστηκαν στο Reading festival, ενώ τον Απρίλιο του 1981 ήταν support στους Tygers Of Pan Tang, για τη Spellbound περιοδεία τους.

Το 1982, κυκλοφορούν το πρώτο μεγάλο άλμπουμ τους, το “Chase The Dragon”, με παραγωγό τον Jeff Glixman, γνωστός για τις επιτυχίες του με τους Kansas, που έφτασε στο #17 στα charts. Εδώ υπάρχουν τα must, πλέον, σε συναυλίες τους, και επιτυχίες του δίσκου “Soldier Of The Line”, “Sacred Hour” και “The Spirit”. Το εξώφυλλο του άλμπουμ, επιμελήθηκε ο αρτίστας Rodney Matthews. Η περιοδεία τους, περιλάμβανε και ένα μέρος ως support στους Krokus, για την One Vice At At Time περιοδεία στην Αγγλία, το Φεβρουάριο. Η επιτυχία του δίσκου, έφερε και τις πρώτες εμφανίσεις της μπάντας στην Αμερική το καλοκαίρι του 1982, ως support στον Ozzy Osbourne, που είναι και οι μοναδικές εκτός Ευρώπης. Τον Ιούλιο του 1982, επέστρεψαν στην Αγγλία, για να συνεχίσουν τις headline εμφανίσεις τους.

Οι περιορισμοί στο μπάτζετ , από τη Jet Records, ώθησαν τους Magnum και τον Clarkin, να κυκλοφορήσουν το “The Eleventh Hour”, χωρίς παραγωγό. Το άλμπουμ, έφτασε στο #38, και το Μάιο του 1983, βγήκαν για περιοδεία με μία ακόμη προσθήκη στη σύνθεσή τους, τον Robin George στην κιθάρα, για τις live εμφανίσεις. Για ακόμη μία φορά, έπαιξαν στο Reading festival. Η μπάντα, αποχώρησε από τη Jet Records, μετά την περιοδεία. Ακόμη δύο αλλαγές στη σύνθεσή τους , αφού ο Kex Gorin αντικαταστάθηκε από τον Jim Simpson και ο Stanway, που προσλήφθηκε από τον Phil Lynnot, από τον Eddie George. Το Φεβρουάριο του 1984, ένας τοπικός επιχειρηματίας, ο Keith Baker, οργάνωσε μία ανεξάρτητη περιοδεία για τους Magnum, χωρίς υποστήριξη από κάποια εταιρεία. Ο Lawrence Archer, αντικατέστησε προσωρινά τον Clarkin, όταν αρρώστησε. 

Ο Stanway, επέστρεψε στη μπάντα το 1984, και τον Ιανουάριο του 1985, βγήκαν εκ νέου σε περιοδεία. Οι Magnum, υπέγραψαν για ένα άλμπουμ με την FM Records, και έτσι κυκλοφόρησαν το “On A Storyteller’s Night”, που έπιασε το #24 στα charts και εκτόξευσε το όνομα τους , στην Ευρώπη. Για την περιοδεία του Μαΐου, ο Simpson αντικαταστάθηκε από τον Mickey Barker. Η επιτυχία του δίσκου, έδωσε τη δυνατότητα στον Keith Baker, να διαπραγματευτεί με μία πιο μεγάλη εταιρεία για τη μπάντα, τη Polydor Records, όπου σηματοδότησε την έναρξη της πιο επιτυχούς περιόδου της καριέρας τους. Οι Magnum , άνοιξαν το Monsters Of Rock festival, στο Donington Castle, τον Αύγουστο του 1985, όπου έπαιξαν μεγάλα ονόματα της rock και metal μουσικής, όπως οι Metallica, Bon Jovi, Marillion και headliners οι ZZ Top. Ένα δεύτερο σκέλος της Storyteller’s περιοδείας, έγινε το Δεκέμβριο του 1985.

Η πρώτη κυκλοφορία μέσω της Polydor, ήρθε το 1986 με το “Vigilante”, και παραγωγό τον drummer των Queen, Roger Taylor. Το αυξημένο μπάτζετ της Polydor, έδωσε την ευκαιρία στη μπάντα, για τη δημιουργία promo videos των “Lonely Night”και “Midnight”. Μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία για το Μάρτιο του 1986, οργανώθηκε και συμπεριελάμβανε εμφανίσεις στο The Garden Party festival, στο Milton Keynes Bowl τον Ιούνιο και στο Out In The Green festival. Το δεύτερο σκέλος, έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 1986 και τελείωσε το Νοέμβριο του 1986 στην Ευρώπη. Το Μάρτιο του 1987, μία νέα περιοδεία στην Ευρώπη οργανώθηκε, με μία ακόμη εμφάνιση στο Reading festival της ίδιας χρονιάς.

Το άλμπουμ “Wings Of Heaven”, εκτόξευσε την επιτυχία της μπάντας , αφού έπιασε το #5 στα charts. Τρία singles του δίσκου, μπήκαν στο UK top 40, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισης του “Start Talking Love” στο Top Of The Pops. Το Δεκέμβριο, έκαναν  μία επιτυχημένη περιοδεία, που τους ανέβασε σε μπάντα αρένας πλέον, με headline εμφάνιση στη Nec Arena και στο Hammersmith Odeon, όπου είχαν ως support μία νορβηγική μπάντα, τους Stage Dolls. Οι Magnum, πήγαν στο Los Angeles, όπου με παραγωγό τον Keith Olsen, κυκλοφόρησαν το Goodnight L.A, που έφτασε στο #9. Η περιοδεία του Σεπτεμβρίου του 1990, περιλάμβανε και ένα show στο Berlin’s Arena festival. Μία ακόμη περιοδεία, πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, όπου ήταν και η τελευταία με την Polydor. Η μπάντα, κυκλοφόρησε το 1991, το live άλμπουμ “The Spirit”, και μία νέα περιοδεία για την προώθηση του ξεκίνησε. Κατά τη διάρκεια των Γερμανικών show, έπαιξαν με το γκρουπ του Roger Taylor, τους The Cross.

Οι Magnum, συνέχισαν να κυκλοφορούν άλμπουμ, με συμβόλαια ενός δίσκου με αρκετές εταιρείες. Έτσι , το “Sleepwalking” του 1992, κυκλοφόρησε από τη Music For Nations, με αντίστοιχη περιοδεία για την προώθηση του, τον Οκτώβριο. Το ακουστικό άλμπουμ “Keeping The Nite Light Burning”, κυκλοφόρησε το 1993 και μία νέα περιοδεία έλαβε χώρα τον Απρίλιο. Το 1994, κυκλοφόρησαν το “Rock Art “ από την EMI. Κάποια από τα show της νέας περιοδείας που ξεκίνησε τον Απρίλιο, με ημερομηνίες μέσα στο Μάιο και Ιούνιο, αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν. Μία μικρή περιοδεία, οργανώθηκε για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 1995, ο Clarkin ανακοίνωσε την διάλυση της μπάντας, και μία αποχαιρετιστήρια περιοδεία ξεκίνησε, όπου κυκλοφόρησε ως live άλμπουμ με το τίτλο “Stronghold”. Ο τίτλος του στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν “The Last Dance.

Η διάλυση των Magnum, έφερε στην επιφάνεια, ένα νέο project των Catley και Clarkin, τους Hard Rain. Κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ, τα “Hard Rain” και “When the Good Times Come”. Εκείνη την περίοδο, ο Catley ξεκίνησε την σόλο καριέρα του, χρησιμοποιώντας πολλούς συνθέτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Gary  Hughes των Ten. Οι Hard Rain, δεν μπορούσαν να βρουν το πακέτο που ήθελαν, και οι πρώτες κουβέντες για μετονομασία της μπάντας σε Magnum,ήρθαν στην επιφάνεια. Η αφοσίωση του Catley στη σόλο καριέρα του, τον οδήγησε στο να παραιτηθεί από τους Hard Rain. Λίγο αργότερα ο Clarkin, ανακοίνωσε τη διάλυση των Hard Rain.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις, οι Catley και Clarkin, επαναδραστηριοποίησαν τους Magnum. Το 2002, κυκλοφόρησε το “Breath Of Life” από την SPV, και μία περιοδεία στην Αγγλία ξεκίνησε. Ο Stanway και ο πρώην μπασίστας των Hard Rain, All Barrow, ήταν τα νέα μέλη. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε χωρίς drummer, αφού ο Harry James, των Thunder, ήρθε αργότερα, για να κλείσει το line-up. Το 2004, κυκλοφόρησε το “Brand New Morning”, και μία νέα περιοδεία με σταθμούς, το Bang Your Head festival στη Γερμανία και το Lorca Rock festival στην Ισπανία, έλαβε χώρα. Ο James επανήλθε στους Thunder, και ο Jimmy Copley πήρε τη θέση του στη μπάντα. Τον Απρίλιο του 2005, στα 20 χρόνια επετείου του άλμπουμ “On A Storyteller’s Night”, η μπάντα κυκλοφόρησε σε live άλμπουμ τη συναυλία στο Astoria, με ντοκιμαντέρ και promo videos από όλη την πορεία της  μέχρι τότε.

Στις 26 Μαρτίου του 2007, η μπάντα κυκλοφορεί το “Princess Alice And The Broken Arrow”, με το εξώφυλλο να είναι του Rodney Matthews. Το άλμπουμ μπήκε στο #70 στα charts, έπιασε το #4, στα  BBC Rock Album Charts και το #60, στη Γερμανία. Ήταν η πρώτη φορά, μετά το 1994, που κατάφερναν να μπουν στα charts. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του 2007, ο Copley αρρώστησε και ο James τον αντικατέστησε στα τύμπανα. Στο μεταξύ, ο Kex Gorin, πρώην μέλος της μπάντας, διαγνώστηκε με καρκίνο του νεφρού το 2005, όπου παρόλες τις διαδικασίες αποκατάστασης, δεν άντεξε και πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου του 2007. Η μπάντα, γιόρτασε τα 20 χρόνια από τη κυκλοφορία του “Wings Of Heaven”, με μία περιοδεία το Νοέμβριο του 2007,  όπου τα  show ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησε το live άλμπουμ “Wings Of Heaven Live”, το Μάρτιο του 2008.

Το 2007, οι Magnum έδωσαν ένα show στο Robin 2 στο Bilston, Wolverhampton. Ήταν ένα φιλανθρωπικό event, για να βοηθήσουν την οικογένεια του πρώην μέλους τους, Kex Gorin. Πριν το show, δημοπρατήθηκαν κάποια αντικείμενα και συγκεντρώθηκαν 10000 £, για τον ίδιο σκοπό. Οι Magnum, έπαιξαν ένα δίωρο set παλιών και νέων τραγουδιών.

Στις 15 Ιουνίου του 2009, η μπάντα κυκλοφόρησε το “Into The Valley Of The Moonking”, από την SPV. Το 2010, κυκλοφόρησαν το “The Gathering”, μία συλλογή πέντε δίσκων, που περιείχε και μία από τις συναυλίες που είχαν δώσει στο Hammersmith Odeon, από τη Universal/ Sanctuary. Το 2011, κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της μπάντας, “The Visitation”, όπου το ακολούθησε μία περιοδεία μεταξύ Μαρτίου και Απρίλιου του 2011. Ο δίσκος, μπήκε στα charts, στο #55 στην Αγγλία, και στο #19, στη Γερμανία. Στις 30 Αυγούστου του 2011, η μπάντα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας συλλογής, “Evolution”,  γιορτάζοντας τα 10 χρόνια στην SPV GmbH. Η συλλογή, περιλάμβανε 10 κομμάτια, 8 επανηχογραφημένα και δύο νέα. Το Σεπτέμβριο του 2012, η μπάντα κυκλοφόρησε το 17ο άλμπουμ της με τίτλο “On The 13th Day”. Ο δίσκος ανέβηκε στο #43 στην Αγγλία, και το “Let It Rain”, ήταν το πρώτο single του, τον Αύγουστο του 2012, από τη Steamhammer/SPV. 

Με το τέλος της περιοδείας του 2012, η μπάντα διέρρευσε ότι ο Clarkin είναι στο studio και γράφει νέο υλικό, μέσω του Facebook στις 4 Απριλίου του 2013. Το “Escape From The Shadow Garden”, με εξώφυλλο του Rodney Matthews πάλι, κυκλοφόρησε και σηματοδότησε την επιστροφή της μπάντας στον ήχο των παλιών επιτυχημένων άλμπουμ “Chase The Dragon” και “ On A Storyteller’s Night”, όπως και του πιο πρόσφατου “On The 13th Day”. Οι Magnum, διοργάνωσαν και ένα release party, στο Robin 2 του Bilston, στις 25 Μαρτίου του 2014, μια μέρα μετά την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ στην Αγγλία. Το άλμπουμ ήταν τεράστια επιτυχία για την μπάντα, με την είσοδο του σε charts πολλών χωρών, και μία νέα περιοδεία ξεκίνησε, όπου και ηχογραφήθηκε, για να κυκλοφορήσει το “Escape From The Shadow Garden Live 2014”, το Μάιο του 2015.

Το 2016, οι Magnum, κυκλοφόρησαν το “Sacred Blood Divine Lies”, με 10 νέα κομμάτια που πήγαν τον ήχο του γκρουπ πολύ μπροστά. Το εξώφυλλο ήταν και πάλι του Rodney Matthews, και η κυκλοφορία συνοδεύτηκε από αρκετά bonus. Μία νέα περιοδεία σε Αγγλία και Ιρλανδία, όπως και κάποια show σε μερικά venue, ακολούθησαν αυτό το δίσκο. Μετά από μία συζήτηση με τη κόρη του, ο Clarkin μίλησε στην SPV, για μία κυκλοφορία ενός άλμπουμ, γεμάτο με μπαλάντες της μπάντας. Έτσι, το “The Valley Of Tears-The Ballads”, κυκλοφόρησε στις 6 Ιανουαρίου του 2017. Το Δεκέμβριο του 2016, ο Stanway έφυγε από τη μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Rick Benton, όπου το πρώτο του show, ήταν ένα live στο Wolverhampton το 2016.

Το 2017, υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για την μπάντα, καθώς ένα πρώην μέλος, ο Copley πέθανε, και επίσης έπειτα από πολλές προστριβές μεταξύ James και των άλλων μελών, οδήγησαν στην αντικατάσταση του από τον Lee Morris. Με αυτό το line-up, το Φεβρουάριο του 2017, μπήκαν στο studio, για να γράψουν το νέο τους άλμπουμ, με τίτλο “Lost On The Road To Eternity”, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018. Το Μάιο του 2018, ο Mark Stanway, έφτιαξε τους Kingdom Of Madness, με πρώην μέλη των Magnum, όπως οι Richard Bailey, Lawrence Archer, Mo Birch και Mickey Barker, καθώς και τους Neil Murray και Chris Ousey, παίζοντας live παλιά τραγούδια των Magnum, αν και ο ίδιος ο Stanway είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται για μία tribute μπάντα.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι Magnum, θα επισκεφθούν την Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία, στη σκηνή του Gagarin 205 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Ο φθινοπωρινός ουρανός της Αθήνας, θα δονηθεί από τις μεγάλες επιτυχίες της μπάντας, όπως “The Spirit “, “Soldier Of The Line”, “How Far Jerusalem”, “ Days Of No Trust” και άλλες πολλές. Μία live εμφάνιση, που δεν πρέπει να χάσετε. Εμείς θα είμαστε εκεί, για να απονείμουμε τα εύσημα, σε μία από τις μεγαλύτερες μπάντες της ροκ μουσικής.

643

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.