16 HORSEPOWER

Οι 16 Horsepower είναι μια μπάντα που συνδυάζει το Αlternative ροκ με στοιχεία country μουσικής.
Δημιουργήθηκε το 1992 στο Los Angeles από τους David Eugene Edwards και Pascal Humbert όταν πρωτοβρέθηκαν σε κινημα- τογραφικό πλατό της Hollywood Studios.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το συγκρότημα έγινε τριμελές με την είσοδο του Jean-Yves Tola, φίλου του Edwards, παίρνοντας θέση πίσω από τα Drums του σχήματος.

Οι τρείς μουσικοί αποφασίζουν να κάνουν την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση παρουσιάζοντας κάποια κομμάτια σε πρώιμη μορφή επί σκηνής, υπό το όνομα Horsepower, κι αμέσως μετά οι δρόμοι των Edwards και Humbert χώρισαν εξ’ αιτίας της επιστροφής του πρώτου στο Denver του Colorado τον οποίο και ακολούθησε ο Tola. Εκεί οι 16 Horsepower έγιναν ξανά τριμελής με την ένταξη ενός παλιού γνωστού του Edwards, ονόματι Keven Soll, στο μπάσο.

Εκείνη την χρονιά το όνομα του σχήματος άλλαξε από Horsepower σε 16 Horsepower προς αποφυγή παρεξηγήσεων και συσχετισμού του ονόματος με την ηρωίνη. Το συγκρότημα πραγματοποιούσε Live εμφανίσεις σε όλη τη Νότια Αμερική ώσπου το 1994 κυκλοφορούν το Single ”Shametown” το οποίο απέσπασε πολύ καλά σχόλια και τους βοήθησε να υπογράψουν με την A&M Records. Η πρώτη τους κυκλοφορία με κάτω από αυτό το Label ήταν το ντεμπούτο άλμπουμ τους ”Sackcloth ‘n’ Ashes” το 1996.

sackcloth-1996

Ο Humbert μαθαίνοντας για την επιτυχία που διαδέχτηκε το ντεμπούτο άλμπουμ της πρώην μπάντας του μετακινήθηκε Denver και ορίστηκε δευτερος κιθαρίστας των 16 Horsepower. Τότε η απόλυση του Soll από τη μπάντα λόγω διαφορετικών μουσικών από- ψεων σήμανε κύμα συνεχών αλλαγών στο Line-up του συγκροτήματος στα επόμενα χρόνια. Την θέση του Soll κατέλαβε ο Rob Redick, ενώ νέο μέλος της μπάντας με καθήκοντα κιθαρίστα και φωνητικών είναι ο Jeffrey-Paul Norlander και το σχήμα ηχογραφεί μαζί τους τον δεύτερό του δίσκο με όνομα ”Low Estate” ένα μόλις χρόνο μετά το ντεμπούτο του. Οι στοίχοι του συγκροτήματος είχαν πια ένα ελαφρύ θρησκευτικό περιεχόμενο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων του ‘‘Low Estate” αποχωρεί ο Rob Redick και αντικαθίσταται από τον Steve Taylor. Λόγω όλων αυτών των αλλαγών το τρίτο Studio Album των Αμερικανών καθυστέρησε μέχρι το 2000. Μέχρι τότε οι 16 Horsepower βρισκόνταν σε μια συνεχείς περιοδεία σε όλη την Αμερική δημιουργώντας περισσότερους οπαδούς στο πέρασμά τους.

16-HP-live

Secret South” ο τίτλος του τρίτου δίσκου των 16 Horsepower με περισσότερες Up-Tempo επιρροές συμμερι- ζόμενοι τους Joy Division, The Gun Club και Nick Cave. Σε εκείνη την περίοδο της σταδιοδρομίας του συγκροτήματος άρχισαν να δημιουργούνται φήμες περί διάλυσης της μπάντας με αφορμή την ακύρωση της προγραμματισμένης Ευρωπαϊκής περιοδείας λόγω εσωτερικών διαφορών.

”Folklore” είναι το όνομα του τελευταίου επίσημου δίσκου των 16 Horsepower, κυκλοφόρησε το 2002, ενώ ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το ”Olden” μια συλλογή από ακυκλοφόρητα παλαιότερα κομμάτια τους. Αυτήν την υποστήριξαν με μια περιοδεία που περιελάμβανε τα πρώτα τους Live επί Αμερικανικού εδάφους μετά από τρία χρόνια.

Το 2005 το συγκρότημα ανακοίνωσε την διάλυσή του λόγω θρησκευτικών και πολιτικών αλλαγών. Ο David Eugene Edwards παραμένει ενεργός με την μπάντα Woven Hand η μουσική της οποίας κινήται σε ύφος Neofolk, Alternative Country, Post Rock, Punk, Industrial, Folk Rock.Τα υπόλοιπα μέλη των 16 Horsepower παραμένουν κι αυτά ενεργά στη μπάντα Lilium. Και τα δύο αυτά συγκροτήματα έχουν τη βάση τους στο Denver του Colorado όπως και οι 16 Horsepower.

Παναγιώτης Πετρόπουλος

852